Dan nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine

Datum objave: 12.12.2023

Dan nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježava se 12. decembra, i to u spomen na naučni angažman istraživača, naučnika i profesora Vladimira Preloga, te borbu za afirmaciju nauke.



Vladimir Prelog dao je veliki doprinos istraživanju heterocikličnih spojeva poput alkaloida i antibiotika. Fokus njegovog interesovanja bio je na prostornoj građi molekula, a značajne rezultate postigao je u analizi strukture i sintezi mnogih organskih spojeva. Uveo je pojam hemijske topologije u oblast prirodnih nauka i za naučni rad osvojio najprestižniju svjetsku nagradu za dostignuća i izniman doprinos nauci.

Nobelova nagrada za dostignuća u području hemije uručena mu je u Štokholmu 12. decembra 1975. godine, a 1996. godine dobitnik je počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu.

Dan nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada.

Galerija

Projekti