Nagrada „25 novembar“ uručena slikaru i grafičaru Safetu Zecu

Datum objave: 24.11.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić obratio se na svečanoj dodjeli Nagrade „25 novembar“ za životno djelo iz oblasti umjetnosti koja je uručena slikaru i grafičaru Safetu Zecu, a koja je održana u Centru za kulturu Mostar.



Resorni ministar u svom obraćanju istakao je da je Safet Zec, umjetnik koji je svojim radom i djelom dao nemjerljiv doprinos Bosni i Hercegovini, promociji njenih ljepota širom svijeta, čuvanju kulture sjećanja i prenošenju istine o stradanjima koja su zadesila našu državu. „Umjetnička djela Safeta Zeca su duboka emocija i teme koje dotiču, zauzimaju našu pažnju i tjeraju nas na razmišljanja. Stvaralačka sigurnost i majstorski rukopis su pretočeni u djela koja do perfekcije prikazuju unutrašnju uznemirenost. Kroz kompleksne forme majstor boje zaljubljen je u materije koje miješa i transformira u figure i predstave. Svojim djelima tematizira i otvara centralna pitanja čovjekove egzistencije“, kazao je resorni ministar.

Također, ministar Velagić izrazio je čast i zadovoljstvo što je Ministarstvo jedan od pokrovitelja ovog događaja. „Izuzetno cijenimo značaj vaših djela i poruka i prenosimo ih mladim generacijama. Ovu nagradu preusmjerili ste u Vakufski Fond za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju. Tim vakufom potvrdili ste i svoju ljudsku veličinu. Zbog toga, imamo privilegiju što smo vaši večerašnji domaćini, te vam iskazujemo zahvalnost za sve ono što ste činite za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Velagić.

Na samom kraju ministar Velagić uputio je čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine!

Akademski slikar Safet Zec dobio je nagradu „25. novembar“ sedmičnog lista „Stav“, a kompletan nagradni fond od 5000 KM usmjerio je u osnivanje Vakufskog fonda za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju, te na večerašnjoj svečanosti u Mostaru uručio mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću.

Maestro Zec izrazio je zahvalnost za dobivenu nagradu. „Meni bi mnogo značilo da sam u sarajevskoj Srednjoj umjetničkoj školi dobio nagradu i tad bi mi to bio vjetar u leđa. Volim te anonimne ljude koji čine velike stari. Znači mi, i svakom onom drugom, ta anonimnost zapravo zbog mladih, da mladi vide i da jedan hirurg, da jedan inženjer,… može biti zvijezda, može imati novac", istakao je Zec.

Osim ministra Velagića, pokrovitelji manifestacije su potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo, predsjedavajući Skupštine HNK, Džafer Alić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić i gradonačelnik Grada Konjica, Osman Ćatić. Pristutnima se osim ministra Velagića u ime pokrovitelja obratio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo, dok se u ime žirija obatio predsjednik, prof. dr. Fahrudin Rizbanbegović.

Galerija

Projekti