Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Datum objave: 23.11.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić obratio se na svečanoj manifestaciji „Jedna si, jedina“ koja je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Grada Mostar i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održana u Narodnom pozorištu u Mostaru.



Uputivši čestitku povodom praznika, ministar Velagić istakao je i značaj ovog datum. „Čast mi je i zadovoljstvo biti večeras ovdje, sa vama, na svečanoj manifestaciji povodom obilježavanja ovog izuzetno važnog praznika za našu domovinu i naš narod. Dan državnosti kojeg obilježavamo 25. novembra odnosi se na kontinuitet naše državnosti, jer je mi nismo izgubili. Državnost naše domovine trajala je kroz historiju, i u vremenu Osmanskog carstva, kada smo imali Bosanski ejalet u imenu Bosna, trajala je država Bosna. Ona je trajala i u vrijeme Austorugarske monarhije, u imenu Bosne i Hercegovine, i u graničnoj konturi koja je vrlo slična današnjoj, a onda smo 25. novembra obnovili državnost koja je prekinuta u jednom periodu od 1929. do 1943. godine. I mi smo od tada, od 25. novembra 1943. godine slavimo Dan obnove pune državnosti“, kazao je resorni ministar.

Također, u svom obraćanju ministar je uputio čestitke za trud koji predškolske ustanove, škole i Univerzitet ulažu u obilježavanje Dana državnosti. „Dragi učenici, vama upućujem iskrene čestitke i posebnu zahvalnost za trud koji ste uložili, kako bi na dostojanstven način obilježili Dan državnosti jedine nam domovine. Zahvalnost upućujem odgajateljima, nastavnom osoblju i menadžmentima predškolskih ustanova, škola i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru što našoj djeci usađujete patriotizam i prenosite ljubav domovini“, dodao je Velagić.

Učesnici manifestacije, kao i prethodnih godina, prigodnim programom obilježili su ovaj praznik, jedan je od najvažnijih dana u historiji Bosne i Hercegovine, te poručili da je zadatak sadašnjih i budućih generacija da njeguju kulturu i tradiciju i da različitim aktivnostima čuvaju sjećanje na Dan državnosti.

Galerija

Projekti