JU Srednja škola Stolac proglašena prvom Školom izvrsnosti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Hercegovini

Datum objave: 17.11.2023

JU Srednja škola Stolac proglašena je prvom Školom izvrsnosti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Hercegovini. U partnerstvu sa JU Srednjom školom Stolac i uz kontinuiranu podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Pedagoškog zavoda Mostar i Zavoda za školstvo Mostar proteklih 10 godina, proveden je veliki broj aktivnosti čija je svrha jačanje kapaciteta škole da provodi jedan od 12 najboljih svjetskih naučno utemeljenih obrazovnih programa prevencije nasilja i promocije zdravih stilova života među mladim ljudima „Program Y“.



JU Srednja škola Stolac je dobila status Škola izvrsnosti nakon ojačanih kapaciteta koji su podrazumijevali obuke nastavnog osoblja, jačanje kapaciteta učenika, provođenje istraživanja i jačanje psihosocijalnih kompetencija učenika na osnovu metodologije Program Y. Tokom procesa jačanja kapaciteta, educirano je nastavno osoblje, provedeno preko 100 radionica na kojima je učestvovalo najmanje 120 učenika, a čak 30 učenika su i sami postali aktivisti - vršnjački edukatori.

Jačanje kapaciteta škole te postizanja statusa Škole izvrsnosti je omogućeno zahvaljujući projektu “Inicijativa mladića: Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III”, koji je podržan od strane Vlade Švicarske i CARE Njemačka, a provode ga Youth Power Mostar i CARE International Balkans.

Galerija

Projekti