OSCE uručio prenosne (notebook) računare za četiri škole s područja HNK

Datum objave: 24.10.2023

Šef terenskog ureda OSCE-a u Mostaru, Ioannis Piliouris uručio je ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašidu Hadžoviću prenosne (notebook) računare za četiri osnovne škole s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona.



Oprema za informaciono-komunikacionu tehnologiju (IKT) postala je, u današnjem digitalnom dobu, neophodna stavka u školama kao pomoć učenicima u istraživanju, obavljanju zadataka i pohađanju online nastave. Stoga, u okviru svojih ograničenih resursa, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pruža podršku školama i učenicima kako bi postigli bolje rezultate u učenju, tako što im dodjeljuje određeni broj prenosnih (notebook) računara školama širom Bosne i Hercegovine. Vodeći se rezultatima mapiranja i brojem učenika, Misija dodjeljuje po dva notebook računara  JU Osnovnoj školi „Mustafa Ejubović-Šejh Jujo“ Mostar, Područnoj školi Polog - Treća osnovna škola Mostar i Područnoj školi Ostrožac -Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica.

Resorni ministar izrazio je zahvalnost predstavnicima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini na dodjeljenoj opremi za škole s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona. „Ovim putem zahvaljujem se OSCE-u na dodjeljenim prenosim računarima za naše učenike. Siguran sam da će im biti od koristi za realizaciju njihovih aktivnosti. Nadam se da ćemo na tragu dosadašnjeg pozitivnog partnerstva i dalje raditi na unapređenju kvaliteta obrazovnog procesa u HNK“, kazao je ministar Hadžović.

Uz to, prepoznajući izuzetne napore koje neke škole ulažu kako bi postigle bolju inkluzivnost, Misija će nagraditi i one prakse koje su pobijedile na takmičenju „Ponosni na svoju školu“, koje je Misija organizirala 2022. godine. Osim pametnih tabli, odnosno kamera koje su dobile za osvojeno prvo ili drugo mjesto, Misija će svaku školu nagraditi po jednim notebook računarom. S tim u vezi, Misija dodjeljuje i jedan prenosni računar za JU „VI osnovnu školu” Mostar.

Galerija

Projekti