Održana Konferencija povodom Dana učitelja

Datum objave: 04.10.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na Konferenciji povodom Svjetskog dana učitelja koja je održana u Hotelu Ada u Blagaju, u organizaciji Pedagoškog zavoda Mostar. Na konferenciji je predstavljen Certifikacijski mehanizam Eko škola u Bosni i Hercegovini.



Resorni ministar uputio je čestitke povodom Dana učitelja, istaknuvši njihov značaj i doprinos u procesu odgoja i obrazovanja učenika. „Čast i zadovoljstvo mi je danas biti sa vama. Na samom početku koristim priliku da vam čestitam Svjetski dan učitelja i poželim mnogo sreće i uspjeha u daljnjem radu. Profesiju nastavnika treba slaviti svaki dan, a obilježavanjem ovog datuma šaljemo poruku da nastavničko zvanje ima neizmjernu važnost. Znanje je najvažnija karika svakog društva. A učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici su ti koji svojim pozivom, a profesija učitelja je poziv, djeci prenose odgojno-obrazovne vrijednosti. Stoga je naša obaveza da  slavimo vaš dan i radimo na poboljšanju uvjeta rada učesnika nastavno procesa“, kazao je ministar Hadžović.

Tokom obraćanja, resorni ministar istakao je i značaj zajedničkog djelovanja u cilju podizanja kvaliteta obrazovanja u HNK. „Svakodnevno, u svom radu, nastojimo u središte pažnje staviti učenike, a u narednom periodu ćemo napraviti značajne korake u poboljšanju kvalitete nastavnog procesa. Dodao bih da je važno zajedništvo, zbog čega pozivam predstavnike Pedagoškog zavoda Mostar i sve nastavnike da zajedno uložimo značajne napore po pitanju podizanja kvaliteta obrazovanja u HNK. Ništa nas ne sprječava da imamo najbolje učenike u državi!“, rekao je ministar.

U ime domaćima obratila se direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, dr. sc. Enisa Gološ koja je učiteljima, nastavnicima i profesorima čestitala Dan učitelja i istakla značaj i ulogu učitelja u procesu odgoja i obrazovanja učenika. „Svi smo mi učitelji, bez obzira koju funkciju obnašali u obrazovanju. Trebamo se osjećati počašćeno jer smo dijelom grupe ljudi koja najviše radi i od koje kreću ostale profesije“, rekla je Gološ.

Galerija

Projekti