Sastanak ministra Hadžovića sa evaluacijskim timom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP)

Datum objave: 13.03.2019

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K je održao radni sastanak sa evaluacijskim timom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za BiH, gospodinom Tomislavom Novalićem i gospođom Dženelom Babić vezano za dosadašnju suradnju resornog Ministarstva ali i Hercegovačko-neretvanske županije- kantona sa UNDP-om u sklopu Okvira razvojne pomoći Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu (UNDAF), a povodom finalne evaluacije istog (UNDAF 2015- 2020.)



Prisutni su razgovarali o djelovanju UN-a u HNŽ-K i suradnji sa Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K.

Tijekom sastanka, istaknut je doprinos UNDP-a u projektu Energetske efikasnosti u HNŽ-K i obnovi škola, te buduće mogućnosti za suradnju u projektima i reformama poput inovacija u obrazovanju, promjena Nastavnih planova i programa, dualnom obrazovanju, promociji i jačanju srednjeg strukovnog obrazovanja i usklađivanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Gospodin Novalić i gospođa Babić su istaknuli da su iz Ujedinjenih Naroda nominovali ministra Hadžovića kao osobu za konsultacije, razgovor i bitnog partnera u procesu promjena, te su se zahvalili ministru Hadžoviću na dugogodišnjoj podršci, predanosti i partnerstvu u realizaciji projekata UN-a i programskih aktivnosti u okviru UNDAF-a.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku globalne UNDP mreže, od 1996. godine pomaže Bosni i Hercegovini da privuče i iskoristi međunarodnu pomoć. Glavni ciljevi UNDP-a su obnova zemlje nakon konflikta, podrška i izgradnja državnih kapaciteta u ključnim sektorima, napredak humanog razvoja i pomaganje u prebacivanju fokusa razvojnog planiranja sa poslijeratnog oporavka na dugoročni strateški razvoj.

Rad Tima Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNCT) – samim tim, i rad UNDP-a – vođen je srednjoročnim strateškim Okvirom razvojne pomoći Ujedinjenih nacija (UNDAF). Trenutni UNDAF za BiH pokriva period 2015-2019. godine i potpisan je sa Vijećem ministara BiH u junu 2015. godine. Fokus zajedničkih UN programa (2015-2019.) je na adresiranju prioritetnih razvojnih izazova BiH na poljima pomirenja i međukulturalnog dijaloga, pravde i sigurnosti, održivih životnih uvjetam socijalne uključenosti i okoliša, jačanje demokratske uprave, socioekonomski oporavak, reforme pravosuđa, energetsku efikasnost, itd.

Prisutni su se osvrnuli i na problem iseljavanja mladih i odljeva mozgova, koji postaje sve izraženiji, te na nužnost promjena u HNŽ-K i cijeloj BiH.

Ministar je naglasio da je cilj resornog Ministarstva napraviti funkcionalan sistem za sve i inovativne NPP-e u skladu sa evropski razvijenim zemljama i potrebama tržišta rada, te da UN može imati značajnu ulogu u navedenim procesima u HNŽ-K.

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti