Održana Javna tribina pod nazivom “Kvaliteta obrazovanja u BiH”

Datum objave: 05.03.2019

Danas, 05. ožujka 2019. godine, s početkom u 14:00 sati, u hotelu „Bristol“ u Mostaru, a u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara održana je Javna tribina na temu „Kuda ide obrazovanje u BiH“. Na Javnoj tribini, kao jedan od govornika, učestvovala je predstavnica Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, viša stručna suradnica za mlade i profesorica pedagogije, Azemina Gubeljić. Govornici današnje Javne tribine su bili i savjetnica federalne ministrice prosvjete i znanosti, Sanela Kuko, predstavnik Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Alim Abazović, predsjednik Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Džani Pajić, te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, Marijan Tustonja.



Govornici su prezentirali rad i ovlaštenja institucija koje predstavljaju, osvrnuvši se na trenutačno stanje obrazovanja u Bosni i Hercegovini, prostoru i mogućnostima za poboljšanja, te definirali koji aspekti zavise od vlasti, studenata, te samih institucija.

Javna tribina je održana u interaktivnom dijalogu, sa mnobobrojnim pitanjima prisutnih.

Viša stručna saradnica za mlade u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNK, Azemina Gubeljić se osvrnula na rad resornoga Ministarstva i načine na koje se nastoji poboljšati sustav obrazovanja, tj. kroz mnogobrojne projekte i edukacije koje je resorno Ministarstvo implementiralo, te modernizaciju nastavnih planova i programa.

„Izmjena NPP temeljenih na standardima zanimanja i ishodima učenja u saradnji sa poslodavcima- privrednim komorama je nužna. Cjelokupan proces izmjene NPP koordiniraju pedagoški zavodi, a na incijativu škola, dok Ministarstvo za iste daje saglasnost, tj. odobrava iste na prijedlog Zavoda. Obrazovanje mora udovoljiti potrebama tržišta rada i sa istim biti usklađeno“, kazala je Gubeljić.

Gubeljić je istaknula da je praktična nastava i uvođenje/unaprjeđenje iste, nužno za poboljšanje samog kvaliteta obrazovanja, a kroz opremanje kabineta i podsticanje naučno-istraživačkog djelovanja i rada. 

Mjere koje Ministarstvo i Vlada HNŽ-K poduzimaju kako bi osigurali punu realizaciju prava mladih ljudi se također provode kroz Program stipendiranja i dodjele subvencija za smještaje u domove redovnim studentima sa područja HNK. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K je u akademskoj 2018./19. godini dodijelilo svim studentima, tj. onima koji su apliciranjem ostvarili formalno- pravne uvjete stipendije i subvencije, čime je postalo jedini kanton koji je postigao navedeno.

Jedna od ključnih poruka sa današnje Javne tribine jeste da je u cilju modernizacije, unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja i usklađivanja sustava obrazovanja u Bosni i Hercegovini, neophodno aktivno uključenje i rad svih aktera koji mogu i trebaju doprinijeti istom.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti