Agencija „Rossotrudničestvo“ raspisuje konkurs za stipendije za besplatno studiranje u Rusiji

Datum objave: 25.02.2018

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i Agencija „Rossotrudničestvo“ raspisuju konkurs za prijem stranih državljana, lica bez državljanstva i građana Rusije u inostranstvu za studiranje na Ruskim federalnim visokoškolskim ustanovama prema odluci Vlade Ruske Federacije br. 891 od 8. oktobra 2013. godine „O izdvajanju kvota za studiranje stranih državljana i lica bez državljanstva u Ruskoj Federaciji“.Konkurs za besplatno studiranje u Rusiji se sastoji od dvije etape.

Prva etapa

Odabir kandidata u Bosni i Hercegovini provodi specijalna Radna grupa Ambasade Ruske Federacije. Kompleti dokumenata koji se šalju preko internet portala http://russia.study. ambasada će zaprimati najkasnije do 20. marta 2018. godine kako bi iste stigle na vrijeme u „Rossotrudničestvo“ radi održavanja druge etape odabira. Nakon razmatranja dokumenata Radna grupa Ambasade ima pravo u slučaju neophodnosti da pozove kandidata u Ambasadu na kvalifikacione ispite i/ili intervju.

Kopije svih dokumenata moraju imati ovjereni prevod na ruski jezik kod sudskog tumača. Nepotpuni kompleti i dokumenti koji nemaju prijevod kod sudskog tumača, neće biti razmotreni.

Druga etapa

Dalji odabir svakog pojedinog kandidata vrše obrazovne ustanove Rusije uz učešće Ministarstva obrazovanja i nauke, a na osnovu dobijenih dokumenata.

Stipendija obuhvata:

  • Besplatno studiranje po programima osnovnih, master, doktorskih studija te programima specijalista (5 godina), povećanja kvalifikacije i kratkoročnih stažiranja
  • Dobijanje stipendija nezavisno od ocjena u studiranju
  • Stanovanje u studentskom domu

Rok za prijavu je 20.03.2018. godine, a više informacija možete pronaći na sljedećem linku: https://russia.study/ru