Skokove sa Starog mosta kandidovati na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Datum objave: 05.02.2019

Danas, 05. februara 2019. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je održao sastanak sa predsjednikom Kluba skakača u vodu "Mostari", gospodinom Semirom Drljevićem, legendarnim mostarskim skakačem i predsjednikom stručnog žirija Skokova sa Starog mosta, gospodinom Emirom Balićem i predstavnikom Udruženja umjetnika Mostara, gospodinom Mustafom Hadžajlićem. Sastanak je održan povodom kandidature manifestacije Skokova sa Starog mosta na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.



Predsjednik Kluba skakača „Mostari“, gospodin Drljević je naglasio značaj kandidature i uvrštavanja Skokova sa Starog mosta, tradicionalne mostarske, ali i regionalne manifestacije, koja datira još od davne 1664. godine, na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Prisutni su naglasili da navedena inicijativa postoji od davnina, te da je krajnje vrijeme da se ostvari. Prvi korak ka realizaciji navedenog jeste razgovor sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašidom Hadžovićem i njegova podrška ispred resornog Ministarstva, a zatim komunikacija sa federalnim nivoima, budući da su Skokovi sa Starog mosta, Klub skakača „Mostari“ i naravno Stari most, jedni od najznačajnijih kulturno-historijskih obilježja Bosne i Hercegovine, po kojima je prepoznatljiva u cijelom svijetu.

Projekti