U Gimnaziji Mostar otvoren prvi STEM laboratorij za srednje škole u BiH

Datum objave: 20.12.2018

U Gimnaziji Mostar je danas 20. decembra u sklopu projekta „Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH“ koji finansira USAID agencija, a sprovodi organizacija Save the children, izvršena primopredaja vrijedne opreme i otvoren prvi STEM laboratorij za srednje škole u BiH.



Za projekat STEM su odabrane tri model škole u HNK, a to su Gimnazija „Mostar“, O.Š. „Zalik“ i O.Š. „Petra Bakule“, koje će dobiti vrijednu i modernu opremu za izvođenje STEM nastave. Prva od navedene tri škole sa kojom se krenulo u realizaciju istog jeste Gimnazija Mostar, primopredajom vrijedne STEM opreme i otvaranjem STEM laboratorije.

U navedene tri model škole su se u prethodnom periodu sprovele replikacione obuke STEM trenera, koji su potom obučavali ostale nastavnike o korištenju STEM opreme i održavanju STEM nastave.

Nastavni plan i program za STEM kompetencije je zasnovan na zajedničkoj jezgri nastavnih planova i programa definisanih na ishodima za sve predmete od prvog razreda osnovne, do četvrtog razreda srednje škole koji pripadaju STEM predmetima, a to su matematika, biologija, hemija, fizika, informatika i geografija, te priroda i društvo.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je naglasio da je resornom Ministarstvu cilj obrazovati učenike za budućnost i kompetentnost na tržištu, te u skladu sa novim tehnologijama.

„Samo korištenje knjiga i teoretskog načina podučavanja nije dovoljno za kvalitetno obrazovanje naših učenika. Iz navedenog razloga smo odmah prihvatili da učestvujemo u jednom ovakvom projektu. Ovo je samo početak novog doba za naše učenike, te možemo reći da smo zaista ponosni kako na ovaj značajan projekat, tako i na preko 60 projekata koji su iza nas.

Direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Andrea Žeravčić je istaknula da je današnjem događaju prethodilo dvije godine vrijednog rada, obuka, izrade operativnog nastavnog plana i programa, te priručnika za nastavnike, za što kvalitetnije STEM podučavanje u učionici.

Direktor Gimnazije Mostar, Haris Idriz se zahvalio Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Save the children organizaciji sa kojima je Gimnazija Mostar potpisala Sporazum o sprovođenju STEM nastave još u devetom mjesecu. „Zahvaljujući ovoj donaciji i otvaranjem STEM laboratorije naši profesori će moći uz nove nastavne metode i nastavna sredstva još kvalitetnije podučavati naše učenike i pripremiti ih za studiranje. Ponosni smo što smo prva srednja škola u BiH što otvaramo jednu ovakvu laboratoriju“- kazao je direktor Idriz.

Oprema koju je dobila Gimnazija Mostar i koju će dobiti i dvije osnovne škole u HNK, navedene iznad su: stolovi za učionice za grupni / individualni rad, police za smještanje materijala u učionici, stolice sa točkićima za učionicu, multimedijalni set (projektor, platno za projektor, TV, zvučnici), po 5 laptopa za svaku školu, po jedan 3D printer za svaku model-školu, po jedan set ARDUINO Kits,, LEGO Education WeDo 2.0 Core Set, LEGO Mindstorms Education EV3 Core Set, te STEM STUDENT Kits.

Galerija

Projekti