Predstavljena Komunikacijska strategija za srednje stručno obrazovanje u HNK

Datum objave: 05.12.2018

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Zgradi Vlade HNK predstavljena je Komunikacijska strategija za srednje stručno obrazovanje u HNK, izrađena u sklopu projekta „Stručno obrazovanje u BiH“, koji implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ). Prisutnima su se obratili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović, te rukovoditeljica GIZ Projekta „Stručno obrazovanje u BiH“, Isabel Rapp.



Kroz Komunikacijsku strategiju za stručno obrazovanje u HNK su određeni okviri, pravila i metode upravljanja komunikacijom i promocijom srednjeg stručnog obrazovanja.

Ovaj značajan dokument predstavlja osnov za usuglašenu komunikaciju ministarstava, svih obrazovnih institucija, roditelja i učenika i privrede kao najvažnijih aktera kada govorimo o tzv. dualnom ili kooperativnom pristupu u obrazovanju. Nacrt Dokumenta je predstavljen i usvojen na radionici u kojoj su učestvovali svi direktori srednjih stručnih škola, Pedagoških zavoda, predstavnici drugih obrazovnih institucija i predstavnici privrede. Nakon toga je uslijedila finalizacija dokumenta.

 „U cilju postizanja društveno-ekonomskog razvoja u našem kantonu, moramo raditi na konkurentnosti i stvaranju stručno osposobljene radne snage za tržište, kao i spremnosti sistema obrazovanja na prilagođavanje nastavnog plana i programa u skladu sa napretkom tehnologije i novim metodama rada. Ministarstvo je prepoznalo nužnost navedenog, kao i nužnost uspostavljanja učinkovite komunikacije u cilju promocije vrijednosti srednjeg stručnog obrazovanja i tehničkog obrazovanja.

Ministar se osvrnuo i na uzroke današnjeg položaja u kojem se nalazi Srednje stručno obrazovanje u HNK i BiH općenito: „Kroz gašenje velikih kompanija, nestao je i pristup izvođenja praktične nastave u firmama što je predstavljalo ključni faktor za srednje stručno obrazovanje. Kao rezultat smo dobili stručno obrazovanje koje se bazira na obrazovanje u školama. Ovakav pristup može samo djelimično odgovoriti zahtjevima tržišta rada. Iz toga razloga je upravo ovaj oblik dualnog obrazovanja posebno naglašen u ovoj Komunikacijskoj strategiji“- kazao je ministar Hadžović.

Rukovoditeljica projekta „Stručno obrazovanje u BiH“ Isabel Rapp je naglasila da je Komunikacijska strategija koja je izrađena jako kvalitetan Dokument koji ima elemente međunarodnih strategija.

„Mislim da samo ovim putem sveli rizik za proizvodnju dodatnih nesporazuma na nulu. Već tokom procesa izrade smo uvidjeli da svi akteri koji su učestvovali u izradi ovog Dokumenta smatraju da je vrlo koristan. Jasno je da Ministarstvo ovdje ima vodeću ulogu i sada se ovaj dokument mora sprovesti u djelo. Pri tome bih vas zamolila da budete svjesni da Ministarstvo samo ne može iznijeti ovakav zadatak, te da se veliki broj drugih stakeholder-a mora uključiti u isti. U tom kontekstu mislim da možemo očekivati mnogo pozitivnih promjena i s ovim smo postavili kamen temeljac za komunikaciju“- kazala je gospođa Rapp.

Ministar Hadžović je naglasio da je ovaj Projekat i izrada Komunikacijske strategije samo početak djelovanja Ministarstva u namjeri unaprjeđenja srednjeg stručnog obrazovanja u HNK, te da će Ministarstvo nastaviti raditi na podizanju kvaliteta kako stručnog tako i obrazovanja općenito.

Galerija

Dokumenti

Projekti