Saopštenje za javnost

Datum objave: 20.11.2018

Saopštenje za javnost



Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK oštro osuđuje pojavu incidenata i različitih oblika nasilja nad nastavnicima, učiteljima, stručnim saradnicima i ostalim zaposlenicima unutar odgojno-obrazovnih institucija u Hercegovačko- neretvanskom kantonu, te smatra nedopustivim svaki oblik nepoštivanja, maltretiranja, verbalnog i fizičkog nasilja nad prosvjetnim radnicima.

Nastavnici kroz cijeli radni vijek svakodnevno ulažu veliki trud u razvijanje kompetencija i edukovanje svojih učenika, konstantno radeći na unaprjeđivanju plemenite nastavničke profesije, a sve u cilju što kvalitetnijeg obrazovanja i stvaranja prosperitetnih generacija.

S tim u vezi, nastavnička profesija zaslužuje veliki respekt roditelja i društva u cjelini, kojeg nažalost u današnjici manjka.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK daje punu podršku svim zaposlenim u odgojno- obrazovnim institucijama da svoj rad obnašaju u uslovima koji ni u kojem segmentu ne narušavaju njihovu sigurnost, dignitet, autoritet i odvijanje nastavnog procesa i rada.

Ovim putem upućujemo apel svim nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti da zajedno jačamo i efikasnim mjerama zaštitimo nastavničku profesiju, koja predstavlja stub svakog demokratskog društva.

Projekti