Srednja mašinsko-saobraćajna i Srednja strojarska škola Fausta Vrančića u Mostaru od danas bogatije za 40.000 eura u opremi

Datum objave: 28.09.2018

Danas, 28. septembra 2018. godine je izvršena primopredaja vrijedne opreme koju je doniralo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ Srednjoj mašinsko-saobraćajnoj i Srednjoj strojarskoj školi Fausta Vrančića u Mostaru, te potpisan Protokol o Projektu. Prisutnima su se obratili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović, rukovoditeljica GIZ Projekta „Stručno obrazovanje u BiH“, Isabel Rapp, stručna savjetnica GIZ Projekta „Stručno obrazovanje u BiH", Elma Badžak, direktorica Srednje strojarske škola Fausta Vrančića, Zdenka Mišković, te direktor Srednje mašinsko-saobraćajne škole, Ahmet Pelko.



Srednje stručne škole J.U. Mašinsko-saobraćana škola Mostar i Strojarska škola Fausta Vrančića već više od godinu dana učestvuju u projektu „Stručno obrazovanje“ koji u Bosni i Hercegovini uz podršku partnera realizira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ. Nove nastavne planove i programe razvijao je tim eksperata i internacionalnih stručnjaka, koji će učenicima omogućiti lakše i brže zapošljavanje i veću konkurentnost na tržištu rada.

Oprema koju je GIZ donirala školama sastoji se od inovativne edukativne oprema i stručne literature za učenike i nastavnike u vrijednosti od 20.000 eura po školi, a predmetni nastavnici su pohađali stručne edukacije u cilju profesionalnog usavršavanja i upoznavanja sa opremom.

Ministar Hadžović je istaknuo da je resorno Ministarstvo u cilju kvalitetnog izvođenja stručne prakse, pored izmjene samog programa predmeta Stručna praksa nastojalo sa partnerima dogovoriti i nabavku opreme.  „Ukupna vrijednost koja će biti donirana jednoj školi je 20.000 eura. Danas imamo zaista jednu pozitivnu i kvalitetnu vijest za naše škole, u cilju unaprjeđenja stručne prakse i bržeg zapošljavanja mladih ljudi i izlaska na tržište. S obzirom da kadra CNC operatera zaista nedostaje u našem kantonu, kako u Mostaru tako i u drugim dijelovima Kantona, mi smo također imali određene edukacije naših nastavnika o načinu korištenja opreme, sve u cilju obuke i iznošenja novog kadra i stručnih osoba“.

Rukovoditeljica projekta, gospođa Isabel Rapp je izrazila zadovoljstvo povodom pozitivne saradnje sa Ministarstvom i te školama, te naglasila da HNK posjeduje velik potencijal za unaprjeđenje stručnog obrazovanja, upoznavši prisutne sa tokom Projekta. „Jedan od prvih koraka Projekta je bilo ispitivanje deficita na tržištu rada i kod poslodavaca. Shodno tome, razvili smo nove modularne kurikulume, naravno i dalje pri tome sarađivajući s privredom. Sada smo u fazi gdje pružamo podršku našim partnerskim školama prilikom implementacije tih nastavnih planova i programa. U to naravno spada i oprema. Nama je izuzetno važno da pored opreme nastavnike obučimo i kako da primjenjuju tu opremu u nastavi, što znači da se u ovoj sedmici izvršila edukacija nastavnika u trajanju od četiri dana koji će raditi sa ovom opremom, a istu mogu primjenjivati u svojoj nastavi već od idućeg ponedjeljka. Do kraja projekta, pružit ćemo još dodatnih edukacija i opreme“, kazala je gopođa Rapp.

Direktorica Srednje strojarske škole Fausta Vranćića u Mostaru Zdenka Mišković je naglasila da njena škola i GIZ već duže vrijeme uspješno sarađuju. „Zahvaljujući suradnji sa GIZ-om mi smo osuvremenili naše nastavne planove i programe i uveli nove po modularnom principu. Također, opremili smo naše radionice praktične nastave materijalnima i potrebnom opremom. Ova današnja donacija koja je impozantna sastoji se od mjerne i kontrolne opreme, će podići kvalitetu naše nastave i mi smo iskreno zahvalni GIZ-u jer je prepoznao potrebe strukovnog obrazovanja i jer nam daje ne samo materijalno-tehničku podršku nego i edukativnu kroz edukacije naših profesora i studijskih a putovanja u Njemačku gdje smo imali priliku upoznati se sa njihovim školskim sustavom, što će se, nadamo se i kod nas primijeniti“, kazala je direktorica Mišković.

Direktor Srednje mašinsko-saobraćajne škole, Ahmet Pelko je zahvalio GIZ-u na uspješnoj saradnji u proteklih 15 godina i na vrijednoj opremi i edukacijama, kao i podršci nastavnim planovima i programima.  „U saradnji sa GIZ-om smo počeli raditi programe orijentisane ka tržištu rada. Naša škola je zaista zahvalna na donaciji koja je itekako vrijedna i koja je jedan od osnova za uspješno educiranje mašinske struke“.

Galerija

Projekti