Svečano otvorena novoizgrađena Osnovna škola Gnojnice

Datum objave: 25.09.2018

Danas, 25. septembra 2018. godine je upriličena svečanost povodom otvaranja nove zgrade Osnovne škole Gnojnice, vrijedne 5 miliona konvertibilnih maraka, u čijoj izgradnji je učestvovala Vlada HNK sa 1.926.000 KM. Prisutni su uživali u svečanoj manifestaciji kroz muzičke i plesne tačke učenika škole. Prisutnima su se obratili ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović, direktor Osnovne škole Gnojnice Enes Džiho, gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić, Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr. sc. Elvira Dilberović, te predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić.



Izgradnja ovog zaista vrijednog i modernog objekta označava za djecu iz južnih mostarskih prigradskih naselja da se već od početka nove školske godine školuju u savremenom objektu vrijednom pet miliona KM. O.Š. Gnojnice je ranije koristila tri odvojena prostora.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović je izrazio čast i zadovoljstvo povodom otvaranja Osnovne škole Gnojnice, te zahvalio svim roditeljima koji su vjerovali u O.Š. Gnojnice i koji su je godinama podržavali u teškim ulovima rada. „Ipak smo na kraju dočekali da uđemo u jedan ovakav objekat, 21. vijeka. Svi smo ponosni na ovu školu. Zahvaljujem i čestitam svima koji su učestvovali i doprinijeli izgradnji, jer ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, a naša djeca zaslužuju da imaju kvalitetne ulove rada i da ni za kim ne zaostajemo. Našoj djeci želim da uspješno grade budućnost u ovoj školi i ulažu u svoje obrazovanje jer znanje je moć koju vam niko ne može oduzeti“, kazao je ministar Hadžović.

Direktor škole Enes Džiho je naglasio da je izgradnja nove škole na lokalitetu Carski vinogradi od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo i grad Mostar, budući da je ovim projektom omogućeno da djeca sa ovih prostora odrastaju i stiču nova znanja u najsavremenijim uslovima. Direktor je podsjetio da O.Š. Gnojnice egzistira od 1949. godine, a da od 1993. radi kao samostalna, tada ratna škola, za koju se godinama tražilo adekvatno rješenje i uslovi za rad, koji su danas napokon ostvareni, te da je O.Š. Gnojnice od danas jedna od najsavremenijih škola u državi. „Ovaj objekat je veoma moderno  opremljen sa 18 učionica sa kabinetima, velikom dvoranom sa svlačionicama, tuš kabinama, tribinama, bibliotekom sa čitaonicom, zubnom ordinacijom i mnogim prostorijama za boravak učenika i nastavnika, video nadzorom itd., sto školu čini jednom od najopremljenijih škola sa ovih prostora. Direktor Džiho je zahvalio svima koji su doprinijeli izgradnji škole.

Otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić koji je kazao da ova škola ima ogroman značaj, te da je ovo poseban dan za sve građane, a posebno jer su djeca u ovom dijelu grada imala najteže uslove za učenje.

"Grad Mostar je želio graditi školu prema pedagoškim standardima i osigurati najbolje uvjete. Grad Mostar je financirao sa 2.239.000 KM i ponosni smo na to. Ovo je naselje koje se širi, a naša obaveza je bila da se izgradi jedna ovakva škola. Ona je danas ponos cijelog Mostara. Kako je predizborno vrijeme, moram reći da najviše zasluge za ovu školu ima Stranka Demokratske Akcije. Njihovi vijećnici, dok su bili u Gradskom vijeću, su pokrenuli inicijativu, dolazili smo ovdje, vidjeli u kakvim uvjetima se radi i to je svemu doprinijelo", kazao je Bešlić, zahvalivši se svima koji su pomogli u izgradnji objekta.

Galerija

Projekti