Posjeta dvostruke svjetske prvakinje u dizanju tegova

Datum objave: 24.09.2018

Danas, 24. septembra 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, je u svoj kabinet ugostio dvostruku svjetsku prvakinju u dizanju tegova, Almiru Lizde i predstavnika Kluba dizača tegova 'Neretva' Konjic, Adisa Karkelju .



Lizde je dugogodišnja članica Kluba dizača tegova 'Neretva' Konjic, koja je na Svjetskom prvenstvu u češkom Trutnovu u septembru prošle godine oborila svjetski rekord u disciplini deadlift (mrtvo dizanje) sa podignutih 240 kg, te postala svjetski prvak u powerliftingu u kategoriji do 82.5 kg. Ranije se bavila dizanjem olimpijskih tegova, no posljednjih godina isključivo se posvetila powerliftingu. U BiH je relativno nepoznat ovaj sport snage, koji uključuje tri discipline: čučanj, potisak s klupe (bench press) i mrtvo dizanje (deadlift), no to ne umanjuje važnost zapaženih rezultata dvostruke šampionke i svjetske rekorderke.

Ministar Hadžović je ovom prilikom skrenuo pažnju na važnost ulaganja u sport i talente koje Bosna i Hercegovina ima, te poželio puno uspjeha Almiri i Klubu dizača tegova Neretva Konjic u daljem radu, izjavivši kako su za uspjeh najvažniji talenat, volja i trud, ali je vrlo bitno i osigurati uslove za održavanje treninga i takmičenja.

Galerija

Projekti