Sastanak ministra Hadžovića sa uspješnim učenicima iz Mostara, takmičarima na Svjetskoj olimpijadi iz robotike

Datum objave: 24.08.2018

Danas, 24. avgusta 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je u kabinetu održao sastanak sa učenicima Druge gimnazije Mostar, odnosno članovima Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i predsjednikom CERIT-a, profesorom matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar, Anesom Hadžiomerovićem, povodom učestvovanja na Svjetskom takmičenju iz robotike u Mexico Cityju.



Učenici i profesor Hadžiomerović su izrazili zadovoljstvo i ponos povodom učešća na Svjetskom takmičenju iz robotike, u periodu od 13. do 19. avgusta, te ostvarivanju značajnih rezultata, boljih od mnogih razvijenih zemalja poput Kanade, Švicarske, Rusije, Australije i sl., te želju i buduće planove u radu i razvijanju robotike u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik CERIT-a, profesor Hadžiomerović je uručio Zahvalnicu ministru Hadžoviću na nesebičnoj podršci razvoja robotike, te pri odlasku članova tima u Mexico City na takmičenje.

Članovi robotičkog tima su vrijedno radili na sklapanju robota, koje je kako kažu bilo dosta zahtjevno, a njih sedam je imalo priliku predstavljati uspješan rad na Svjetskom takmičenju iz robotike u Meksiko Cityiju, odnosno robotičkoj olimpijadi „First Global Challenge“.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je čestitao učenicima i profesoru na zaista značajnom uspjehu i predstavljanju našeg grada, kantona i države na jednom velikom takmičenju poput ovog, te poželio sreću u budućem školovanju.

„Čast nam je da u našem kantonu imamo zaista veoma nadarene učenike i nastavnike, te da smo mi u Vladi uspjeli unaprijed osigurati u budžetu stavku za ovakvu vrstu namjene, i biti dio ove priče, a sve da bi se finansijski pomoglo timovima različitih disciplina da ostvare uspjehe, te samim tim i promovišu našu državu u svijetu.“ - kazao je ministar Hadžović.

Galerija

Projekti